Nietolerancja pokarmowa - Pacjentka 26 lat

Pacjentka, lat 26


Zgłosiła się do OTC z powodu nadwagi. Wskazania do wykonania testu: świąd i wysypki skórne, pękające pięty (pomimo stosowania zabiegów kosmetycznych),wzdęcia brzucha, biegunki, obrzęk twarzy.

 

Włoski test laboratoryjny FIT wykazał niekorzystną reakcję na białka pokarmowe sera amerykańskiego, Aspergillus niger, drożdży piekarskich, mozzarelli z mleka bawolego, maślanki, twarogu, camembert, mleka krowiego, białka i żółtka jaja, czosnku, majeranku, mozzarelli, parmezanu, sera Roquefort, sera owczego, orkiszu, nasion słonecznika, sera szwajcarskiego, pszenicy i jogurtu.

 

Dla pacjentki opracowano dietę eliminacyjną.

Dwa miesiące później ustąpiły wzdęcia brzucha i biegunki, zmniejszyły się wysypki skórne, stan pięt znacznie się poprawił. Pacjentka schudła.